Roux, de basis voor sauzen

Roux, de basis voor sauzen

Roux is een mengsel van verhit vet (meestal bakboter) en bloem, dat als basis dient voor sauzen.

Ingrediënten:

  • Eventueel ui
  • Boter
  • Water ca. 600ml.
  • Bouillonblokje
  • Bloem

Als eerste kook ik het water en maak ik de bouillon in een kannetje. Bedek de pan met een laagje boter en fruit eventueel een uitje of verhit alleen de boter. Bij de verhitte boter voeg je bloem toe, dit mag best veel zijn zodat het helemaal niet meer vloeibaar is.

Hierna gaan we het juist wel weer vloeibaar maken door er geleidelijk aan bouillon aan toe te voegen en goed te roeren zodat het uiteindelijk een gladde saus wordt.

 

Heb je teveel bouillon toegevoegd en is je saus te dun? Voeg er geen extra bloem aan toe, dan krijg je klontjes en dat is echt niet lekker. Wil je de saus toch dikker maken, kan je er beter wat maïzena of een ander bindmiddel aan toevoegen. Nu je een mooie gladde basissaus hebt, kun je nu allerlei smaken aan toevoegen voor een lekkere saus zoals kerrie, peper enzovoort! Ik maak de sauzen meestal de avond of ochtend van te voren, dan wordt de saus lekker stevig en smaakvol!

Succes!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *