Een lekkere winterse soep! Eigenlijk is erwtensoep een complete maaltijd waar alles in zit én goed vult!
Ingrediënten:
- 1 prei
- 1 winterpeen
- ¼ knolselderij
- Bladselderij
- 1 laurierblad
- 350 gram spliterwten
- 200 gram spekreepjes
- 1 (Gelderse) rookworst
- Peper
Als eerste kook je de spliterwten samen met het laurierblad in ca. 1,5 liter water. Doe dit wel met de deksel op de pan anders verdampt het water. Vaak komt er wat schuim vrij en dit mag je er dan afscheppen. De spliterwten mogen wel zo’n 3 kwartier koken (op laag vuur) zodat het helemaal papperig wordt. Ondertussen snijd ik alvast alle groenten.
Als de spliterwten goed zijn gekookt, haal ik het laurierblad eruit en voeg ik de groenten, spekjes, (Gelderse) rookworst en naar smaak peper toe.
Om bij zo’n beetje iedere hap erwtensoep en lekker stukje worst erbij te hebben snijd ik de rookworst als ‘halve plakjes’.
Nu mag de erwtensoep nog een half uurtje doorkoken zodat de groenten ook gaar worden maar het lekkerste is eigenlijk als je het vervolgens pas de volgende dag eet! Dan is de erwtensoep heerlijk van smaak en lekker stevig!
Eet smakelijk!