Makkelijk multi-sausje!

Makkelijk multi-sausje!

Dit lekkere sausje is eigenlijk overal mee te combineren! Het is lekker bij rijst, aardappelpuree, maar ook als sausje over een stukje vlees. 

 

Ingrediënten:

  • Ui
  • Spekreepjes
  • Zoete puntpaprika
  • Water ca. 600ml.
  • Bouillonblokje
  • Klein blikje tomatenpuree
  • Bloem

Als eerste kook ik het water en hiervan maak ik de bouillon in een kannetje. Dan bak ik de spekreepjes met gesneden ui dit kan in ringetjes en in blokjes, wat je zelf lekker vindt) in de pan zodat het vet uit de spekreepjes komt. Dit vet heb je nodig als basis voor je roux (roux is een mengsel van verhit vet (meestal bakboter) en bloem, dat als basis dient voor sauzen).

Als de ui en spekreepjes zijn gebakken mag je het vet uitlekken, we houden de ui en spekreepjes nog even apart. De hele bodem van je pan mag bedekt zijn met een laagje vet, heb je te weinig vet? Dan kan je er nog een klontje boter aan toevoegen.

Bij dit vet voeg je bloem toe, dit mag best veel zijn zodat het helemaal niet meer vloeibaar is.

Hierna gaan we het juist wel weer vloeibaar maken door er geleidelijk aan bouillon aan toe te voegen en goed te roeren zodat het uiteindelijk een gladde saus wordt.

Heb je teveel bouillon toegevoegd en is je saus te dun? Voeg er geen extra bloem aan toe, dan krijg je klontjes en dat is echt niet lekker. Wil je de saus toch dikker maken, kan je er beter wat maïzena of een ander bindmiddel aan toevoegen. Nu je een mooie gladde basissaus hebt, mag het kleine blikje tomatenpuree erbij en meng je dit goed door elkaar. Nu kunnen de ui en spekreepjes er ook weer in, maar ook gesneden zoete puntpaprika, ik snij deze altijd in reepjes maar blokjes kan natuurlijk ook.

Geen zoete puntpaprika in huis? Je kunt voor deze saus ook gewone paprika gebruiken! Ik maak deze saus meestal de avond of ochtend van de voren, dan wordt de saus lekker stevig en smaakvol!

 

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *